Linda Stuhaug

Enkel speltfocaccia

Enkel speltfocaccia
Hei!
Tidligare i veka lagde eg en enkel speltfocaccia. Eg har lenge tenkt på det, og kvifor eg ikkje har gjort det tidligere veit eg ikkje… det var jo så enkelt!
Focacciaen blei skikkelig luftig, saftig og god med lett sprø overflate – akkurat slik det skal vere etter mi meining. Prøv den du og!
Enkel speltfocaccia, 1 liten langpanne 500 g fint speltmjøl. 1/2 pk tørrgjær 1 ts salt 1 ss flytende honning 4 dl lunka vatn 2 ss olivenolje
Topping: 2-4 ss olivenolje Fetaost Soltørka tomat Fersk eller tørket rosmarin Havsalt eller maldonsalt
* kan og bruke kveitemjøl. Eg bytta ut 50 g speltmjøl med fiberfin for å få eit litt meir fiberrikt focacciabrød.
Slik gjer du: Bland saman speltmel og tørrgjær, sikt det over i en bolle. Tilsett salt, honning og vatn, bland godt til en jevn og litt flytande deig. Vend inn olje til slutt. La deiga heve på en lun plass i 60 minutter.
Hell deiga over i en liten langpanne. Etterhev i 20-30 minutter. Fordel olje på toppen og trykk fingrene lett ned i deigen. Strø over fetaost og soltørket tomat i mindre biter, avslutt med rosmarin og salt.
Steik focacciaen på 225 grader, over-undervarme i 15-20 minutter, eller til overflaten er gyllen og sprø. Avkjøl litt før servering.
Tips! Dette er en relativt nøytral focaccia. Mange liker å bruke soltørka tomat/oliven og lignande i deiga – gjer gjerne det!
Ellers kan toppingen også varieres etter smak og behag. Eg brukte det eg hadde tilgjengelig, som var soltørka tomat og fetaost. Piff opp focacciaen med det du liker!
Skjær opp i passelige biter og server til suppe, salat, koldtbord, tapasbord, grillmaten eller der det måtte passe.
Focacciaen kan fint fryses. Då anbefaler eg å tine den langsomt, deretter varme den litt i ovnen før servering. Då blir den nesten som nybakt 😉
Håper det frister!
I helga var eg i bursdag og smakte en nydelig focaccia som fikk meg til å lage min egen. Det var uliek varianter, der begge var piffa opp med spenstig fyll som salami, ulike urter, fetaost, kvitløk, kremost og lignande. Eg skal definitivt prøve meg på litt spenstigare varianter etterkvart, no er jo grunnoppskrifta på plass og det er berre å eksprimentere 🙂
Del gjerne focacciatips! Kva liker du å bruke for å gjere focacciaen ekstra god?

Hei!

Tidligare i veka lagde eg en enkel speltfocaccia. Eg har lenge tenkt på det, og kvifor eg ikkje har gjort det tidligere veit eg ikkje… det var jo så enkelt!

Focacciaen blei skikkelig luftig, saftig og god med lett sprø overflate – akkurat slik det skal vere etter mi meining. Prøv den du og!

Enkel speltfocaccia, 1 liten langpanne
500 g fint speltmjøl.
1/2 pk tørrgjær
1 ts salt
1 ss flytende honning
4 dl lunka vatn
2 ss olivenolje

Topping:
2-4 ss olivenolje
Fetaost
Soltørka tomat
Fersk eller tørket rosmarin
Havsalt eller maldonsalt

* kan og bruke kveitemjøl. Eg bytta ut 50 g speltmjøl med fiberfin for å få eit litt meir fiberrikt focacciabrød.

Slik gjer du:
Bland saman speltmel og tørrgjær, sikt det over i en bolle. Tilsett salt, honning og vatn, bland godt til en jevn og litt flytande deig. Vend inn olje til slutt. La deiga heve på en lun plass i 60 minutter.

Hell deiga over i en liten langpanne. Etterhev i 20-30 minutter. Fordel olje på toppen og trykk fingrene lett ned i deigen. Strø over fetaost og soltørket tomat i mindre biter, avslutt med rosmarin og salt.

Steik focacciaen på 225 grader, over-undervarme i 15-20 minutter, eller til overflaten er gyllen og sprø. Avkjøl litt før servering.

Tips!
Dette er en relativt nøytral focaccia. Mange liker å bruke soltørka tomat/oliven og lignande i deiga – gjer gjerne det!

Ellers kan toppingen også varieres etter smak og behag. Eg brukte det eg hadde tilgjengelig, som var soltørka tomat og fetaost. Piff opp focacciaen med det du liker!

Skjær opp i passelige biter og server til suppe, salat, koldtbord, tapasbord, grillmaten eller der det måtte passe.

Focacciaen kan fint fryses. Då anbefaler eg å tine den langsomt, deretter varme den litt i ovnen før servering. Då blir den nesten som nybakt 😉

Håper det frister!

I helga var eg i bursdag og smakte en nydelig focaccia som fikk meg til å lage min egen. Det var uliek varianter, der begge var piffa opp med spenstig fyll som salami, ulike urter, fetaost, kvitløk, kremost og lignande. Eg skal definitivt prøve meg på litt spenstigare varianter etterkvart, no er jo grunnoppskrifta på plass og det er berre å eksprimentere 🙂

Del gjerne focacciatips! Kva liker du å bruke for å gjere focacciaen ekstra god?

Annonse

16 Kommentarer

S

Siv

6. januar 2019

Bytta ut soltørka tomat med sort oliven. Vart kjempegod, heile familien likte den, så ditta blir nok ein gjenganger her i heimen.

Linda Stuhaug

7. januar 2019

Det er kjekt å lese, Siv 😀

H

Hedda

25. juni 2020

Denne høres veldig god ut, og jeg tenker å teste den i morgen 🙂 Det jeg lurer på om det er mulig å langtidsheve den? Isåfall følger jeg da samme fremgangsmetode, men bare med mindre gjær? Digger alt du legger ut! Jeg finner alltid enkle, og gode oppskrifter på så og si alt her inne på bloggen din! 🙂

Linda Stuhaug

25. juni 2020

Hei! Ja, det trur eg skal gå fint 🙂 Men du kan ikkje bruke meir enn 1/4-1/5 av gjærmengden og la den heve over natta. Har ikkje gjort dette sjølv med focaccia, men rekner med det går heilt fint 🙂

I

Ingunn Pettersen

30. mai 2019

Jeg lurer på og halvblande spelt og havremel. Er det ok? Har ikke brukt havremel, men tenker at det må jo være sundt, men blir det for tungt??

Linda Stuhaug

31. mai 2019

Neida, det kan du fint gjere 🙂 Den blir jo litt grovare, men det er godt det også! Det er også det eg har gjort i denne oppskrifta; https://www.lindastuhaug.no/2018/02/27/halvgrov-focaccia-med-soltorka-tomat-og-fetaost/ 🙂

T

Tina

18. mars 2022

Hei😊 Jeg har ingen liten langpanne. Hva kan jeg bruke i stedet? 😊

Linda Stuhaug

18. mars 2022

En eller anna slags ildfast form :)

T

Tina

19. mars 2022

Takk for svar😊

Linda Stuhaug

19. mars 2022

:)

M

Malin

2. mai 2018

Kan oppskriften dobles og lages på en vanlig langpanne i stedet for en liten? Hva skjer med steking/heving i så fall? Kan man bruke raps/olivenolje i stedet for olivenolje? Merker man stor forskjell om man kutter honning, kan denne evt erstattes med noe annet? 🙂

Linda Stuhaug

2. mai 2018

Det går nok sikkert heilt fint å doble oppskrifta 🙂 Må nok heve litt lengre, og naturligvis steike litt lengre også. Dette må du berre sjå litt an underveis 🙂 Honning kan fint sløyfast!

I

Inger

17. mai 2020

Har prøvd oppskrifta og syns den ble knallgod, og veldig bra at den er litt sunnere pga mindre olje og litt fibermel. Jeg brukte 450 gr fint speltmel og 50 gr. hvetemel fullkorn og hadde 2 fedd hvitløk som topping ilag med olje og flaksalt. Takk for oppskrifta 🙂 Kjøpte i går kokeboka de og gleder meg til å teste det meste der 😀

Linda Stuhaug

17. mai 2020

Hei Inger! Så hyggelig tilbakemelding å få, tusen takk 😀 Høyres veldig godt ut med kvitløk som topping, det skal eg prøve meg på neste gang 🙂 Håper du finner mykje fristande oppskrifter i boka mi også!! 🙂

O

Oddfrid

9. april 2022

Skal deigen eltes, og hvor lenge i tilfelle?

Linda Stuhaug

10. april 2022

Nei, berre følg beskrivelsen :)

SKRIV EN KOMMENTAR

Nyaste innlegg