Linda Stuhaug

14. februar 2018

Heimelaga fiskekaker i kvit saus

Heimelaga fiskekaker i kvit saus
Riktig god onsdag!
Det er lillelørdag og egentlig så burde eg vell delt ei søt og god oppskrift, men idag er det fisk på menyen altså. Vekas sunne søte kjem imorgon eller fredag, så har de noko ekstra digg å sjå fram til 😉
Fiskekaker/fiskeboller i kvit saus har eg faktisk ete 4 ganger til middag dei to siste vekene. Det starta med eit bilde på instagram som vekte skikkelige barndomsminner, og eg fikk virkelig lyst på dette til middag – og det var godt!
Fiskekaker/fiskeboller i kvit saus er noko vi ofte hadde til middag i mine yngre dager, men så har det blitt litt glømt. Fleire som kanskje kjenner seg igjen? Eg synes derfor det er på sin rette plass med oppskrift på denne enkle, gode og familievennlige middagen. Eg deler i dette innlegget oppskrift på heimelaga fiskekaker (som du og kan lage fiskeboller av), men eg synes det er heilt innafor å kjøpe ferdige fiskekaker (det har eg gjort i 2 av 4 tilfeller) så lenge det er med minst 70% fisk. Men dette får ein naturligvis vurdere sjølv. Det er uansett veldig enkelt å lage heimelaga fiskekaker, og det er utrulig godt:
Du trenger, 3-4 porsjoner
Fiskekaker 500 g fersk torsk/sei/hysefilêt (gjerne en kombinasjon) 1,5 ts salt 1,5 dl melk 1 ss potetmjøl 1/2 ts pepper smør til steiking
Kvit saus 2 ss smør 3 ss speltmjøl/kveitemjøl/glutenfritt mjøl ca. 5 dl melk ca. 1/2 ts salt, 1/4 ts pepper og 1/4 ts muskatnøtt (smak til)
+ kokte poteter, gulerøtter og eventuelt kålrot som tilbehør
Slik gjer du: 1. Fiskekaker: del fiskefilêtene i bitar og ha i en foodprosessor. Tilsett salt og kjør maskinen til deigen er jevn og seig – det tar 5-10 sekunder.
2. Tilsett iskald melk i en jevn strøm medan maskinen går. Ha deretter i potetmjøl, pepper og evt. andre smakstilsetninger (sjå tips) om det er ønskelig. Den ferdige farsen skal vere glatt og seig.
3. Prøvesteik en liten fiskekake og for å smake og finne ut om fiskefarsen er passelig krydra. Juster om nødvendig. Form til flate kaker og steik i litt smør, 2-3 minutter på kvar side.
4. Kvit saus: smelt smør i en kjele og rør inn mjøl. Rør til blandinga «slipper» kjelen. Spe på med halvparten av melka og rør godt. Tilsett derette resten av melka og la sausen småkoke i 5. minutter. Smak til med krydder.
5. Tilsett fiskekakene i sausen, eller ha fiskekakene på sida. Server med kokte poteter, gulerøtter og eventuelt kålrot (veldig godt!). Ikkje minst eit dryss karri på toppen 😉
Tips! – tilsett gjerne smakstilsetning i fiskefarsen. Eksempler kan vere finhakka løk, kvitløk, chili, ulike urter, ekstra krydder (spisskummen, curry…), hakka spinat, purreløk og lignande.
– du kan også lage fiskeboller av fiskefarsen. Form farsen til store boller med fuktige hender. Kok opp vatn med litt salt og legg bollane i vatnet, og la dei trekke i 15-20 minutt, eller til sei er gjennomkokte. Snu dei underveis.
– fiskekakene/fiskebollane kan du med fordel lage dagen/kvelden før, så gjenstår kun saus, poteter og grønnsaker til middagstider.
Personlig så liker eg best konsistensen av fiskekaker, og foretrekker det framfor fiskeboller, så derfor fiskekaker framfor fiskeboller i kvit saus. Det er vell fiskeboller som er det rette, men det er jo i utgangspunktet samme middagen så 🙂
Er dette en middag som vekker barndomsminner hos fleire kanskje?
Velbekomme!

Riktig god onsdag!

Det er lillelørdag og egentlig så burde eg vell delt ei søt og god oppskrift, men idag er det fisk på menyen altså. Vekas sunne søte kjem imorgon eller fredag, så har de noko ekstra digg å sjå fram til 😉

Fiskekaker/fiskeboller i kvit saus har eg faktisk ete 4 ganger til middag dei to siste vekene. Det starta med eit bilde på instagram som vekte skikkelige barndomsminner, og eg fikk virkelig lyst på dette til middag – og det var godt!

Fiskekaker/fiskeboller i kvit saus er noko vi ofte hadde til middag i mine yngre dager, men så har det blitt litt glømt. Fleire som kanskje kjenner seg igjen? Eg synes derfor det er på sin rette plass med oppskrift på denne enkle, gode og familievennlige middagen. Eg deler i dette innlegget oppskrift på heimelaga fiskekaker (som du og kan lage fiskeboller av), men eg synes det er heilt innafor å kjøpe ferdige fiskekaker (det har eg gjort i 2 av 4 tilfeller) så lenge det er med minst 70% fisk. Men dette får ein naturligvis vurdere sjølv. Det er uansett veldig enkelt å lage heimelaga fiskekaker, og det er utrulig godt:

Du trenger, 3-4 porsjoner

Fiskekaker
500 g fersk torsk/sei/hysefilêt (gjerne en kombinasjon)
1,5 ts salt
1,5 dl melk
1 ss potetmjøl
1/2 ts pepper
smør til steiking

Kvit saus
2 ss smør
3 ss speltmjøl/kveitemjøl/glutenfritt mjøl
ca. 5 dl melk
ca. 1/2 ts salt, 1/4 ts pepper og 1/4 ts muskatnøtt (smak til)

+ kokte poteter, gulerøtter og eventuelt kålrot som tilbehør

Slik gjer du:
1. Fiskekaker: del fiskefilêtene i bitar og ha i en foodprosessor. Tilsett salt og kjør maskinen til deigen er jevn og seig – det tar 5-10 sekunder.

2. Tilsett iskald melk i en jevn strøm medan maskinen går. Ha deretter i potetmjøl, pepper og evt. andre smakstilsetninger (sjå tips) om det er ønskelig. Den ferdige farsen skal vere glatt og seig.

3. Prøvesteik en liten fiskekake og for å smake og finne ut om fiskefarsen er passelig krydra. Juster om nødvendig. Form til flate kaker og steik i litt smør, 2-3 minutter på kvar side.

4. Kvit saus: smelt smør i en kjele og rør inn mjøl. Rør til blandinga «slipper» kjelen. Spe på med halvparten av melka og rør godt. Tilsett derette resten av melka og la sausen småkoke i 5. minutter. Smak til med krydder.

5. Tilsett fiskekakene i sausen, eller ha fiskekakene på sida. Server med kokte poteter, gulerøtter og eventuelt kålrot (veldig godt!). Ikkje minst eit dryss karri på toppen 😉

Tips!
– tilsett gjerne smakstilsetning i fiskefarsen. Eksempler kan vere finhakka løk, kvitløk, chili, ulike urter, ekstra krydder (spisskummen, curry…), hakka spinat, purreløk og lignande.

– du kan også lage fiskeboller av fiskefarsen. Form farsen til store boller med fuktige hender. Kok opp vatn med litt salt og legg bollane i vatnet, og la dei trekke i 15-20 minutt, eller til sei er gjennomkokte. Snu dei underveis.

– fiskekakene/fiskebollane kan du med fordel lage dagen/kvelden før, så gjenstår kun saus, poteter og grønnsaker til middagstider.

Personlig så liker eg best konsistensen av fiskekaker, og foretrekker det framfor fiskeboller, så derfor fiskekaker framfor fiskeboller i kvit saus. Det er vell fiskeboller som er det rette, men det er jo i utgangspunktet samme middagen så 🙂

Er dette en middag som vekker barndomsminner hos fleire kanskje?

Velbekomme!

4 Kommentarer

M

Mari

2. januar 2019

Laga sausen nettop sykt God! Den skulle eg laga for lengs. Det blir laks på med, fiskekaker på gubben, med poteter å grønnsaker te

Linda Stuhaug

3. januar 2019

Høyres godt ut, Mari 😀 Kjekt du likte oppskrifta!

H

Helene

1. mars 2018

Hvis røra til fiskebollene blir for løs, hva kan man ha i mer av for fastere farse?:-)

Linda Stuhaug

2. mars 2018

Den skal i utgangspunktet ikkje bli det om oppskrifta følges. Kan prøve med meir potetmjøl kanskje 😉

SKRIV EN KOMMENTAR

Nyaste innlegg